Small Font Medium Font Large Font
Lions Clubs International Lions Clubs Online Radio We Serve

Framställer fred


print
"Den här fredsaffischtävlingen har förenat dem som en klass att tänka på fred."

Berna Meredith,
Bildlärare, Sydafrika

"Det är intressant att barnens syn är mer global. De funderar över hur svårt människor i andra länder har det."

Alan Emerson Hicks,
Skulptör och domare i fredsaffischtävlingen

"Jag kan se utifrån affischerna att de vill visa att fred i världen är möjlig."

Betty Sia,
Pasay City Host Lions Club, Filippinerna

Ger barnen möjlighet att illustrerar fred

Många barn får mycket konkret lära sig vad krig och umbäranden innebär i deras hemländer. Många andra ser de oroande bilderna på teve. Ändå kan alla dessa motståndskraftiga ungdomar föreställa sig en fredligare tid då deras grannar och andra länder kan leva i harmoni med varandra.

Plats: Oak Brook, Illinois, USA
Oak Brook, Illinois, USA

Lions träder in

Fredsaffischtävlingen började ganska enkelt: Vad skulle hända om barn runtom i världen använde konstens universella språk för att uttrycka vad fred betyder för dem? Från denna fråga skapades en årlig tradition då barn använde papper och penna, krita, kol eller pensel för att släppa loss sina talanger. Varje år inbjuder lionklubbar runtom i världen barn i åldrarna 11, 12 och 13 år att genom fredsaffischtävlingen konstnärligt uttrycka vad fred betyder för dem.

“Vårt huvudsakliga mål som lionmedlemmar är att engagera barnen i samhället genom fredsaffischtävlingen”, säger Kerry Fletcher i Zionsville Lions Club i Indiana. “Deras bidrag är viktiga.”

Barn tävlar lokalt mot sina jämnåriga genom att skapa ett arbete kring ett tema, såsom “Vision av fred” eller “Fred börjar med mig”. Klubbar och multipeldistrikt väljer ut regionala vinnare som skickas till Lions Clubs International och visas för en jury med erkända konstnärer. Av dessa affischer väljs 23 hedersomnämnanden och en förstapristagare. Varje deltagare som får ett hedersomnämnande vinner USD 500 och förstapristagaren får USD 5 000, plus en resa till Lions dag med FN.

“Arbetet är verkligen av hög kvalitet. Det är fantastiskt att barnen är så unga och att de har så originella åsikter om styrka och fred”, säger tävlingsdomaren Tricia Van Eck från Chicago Museum of Contemporary Art.

Hårt arbete lönar sig

Fredsaffischtävlingen skapar samhörighet mellan lionmedlemmarna och deras hemorter och utgör en plattform för att nå ut till ungdomar och låta dem få veta vad Lions kan göra på hemorten. “Vår klubb tror på att vi behöver ha fred omkring oss. Och genom att införa detta i skolorna kan vi uppmuntra dem,” säger Leona McPherson från Newlands Lions Club i Sydafrika.

Dessutom uppmuntrar tävlingen barnen att tänka sig en framtid full av hopp och utan våld. “Jag skulle vilja se en bättre värld där mina föräldrar, vänner och familj kan leva i fred,” säger 12-åriga Nataly Aquite från Colombia.

Snabbfakta

Tävlingen startade för 23 år sedan. Klubbar från mer än 65 länder deltar varje år. Mer än 350 000 barn deltar varje år i tävlingen. Tidigare förstapristagare har kommit från Brasilien, Guadeloupe, Hongkong, Indonesien, Italien, Japan, Libanon, Malaysia, Martinique, Peru, Filippinerna, Sydafrika, Thailand, Turkiet och USA. Varje affisch bedöms för sin originalitet, konstnärlighet och presentation av temat.

Tips och verktyg

Sätt igång: Anordna en lokal fredsaffischtävling på hemorten

Vilka är fördelarna med att delta? »
Att anordna en lokal fredsaffischtävling på hemorten kan förena er i klubben i ett projekt som har många fördelar för ungdomar. Ni kan vara en av tusentals klubbar runtom i världen som förenar sig kring detta evenemang. Dessutom är det ett mycket bra sätt att nå ungdomars föräldrar som kan bli nya lionmedlemmar.
Hur sätter jag igång? »
Ni kan beställa ett paket till fredsaffischtävlingen (PPK-1) från Club Supplies Sales Department vid det internationella huvudkontoret. Satsen kostar USD 9,95 plus frakt, expeditionsavgift och eventuella skatter. Satsen finns på alla de 11 officiella språken. Lionklubbar måste köpa en sats för varje tävling de sponsrar.
Hur kan vi främja tävlingen? »
Lions Clubs International har samlat ett flertal verktyg som hjälper dig komma igång. Ni kan ladda ner broschyrer, skapa ett pressmeddelande, beställa en DVD och skriva ut diplom.
Hur kan vi hedra våra lokala vinnare? »
Alla klubbar och multipeldistrikt kan välja hur de vill hedra vinnarna i deras lokala tävling. En del klubbar hedrar ungdomen offentligt i media. Ni kan skapa ett diplom som hedrar framgången och ge en liten present som minne av evenemanget. Det viktiga är helt enkelt att hedra er lokala vinnare och få fram hur viktigt bidraget till tävlingen är för er klubb.
Har ni något särskilt råd att ge? »
Missa inte möjligheten att få nya medlemmar till klubben genom den här tävlingen. Skicka hem information med eleverna som deltar om klubben och hur man blir medlem.

© Lions Clubs International
300 W. 22nd Street, Oak Brook, IL 60523-8842

Custom web development, hosting and implementation provided by Alkon Consulting