Small Font Medium Font Large Font
Lions Clubs International Lions Clubs Online Radio We Serve

Lions trädgård Odling för skolor


print
"Trädgården lär inte bara eleverna om bättre näring och förhindrar diabetes, utan den visar också barnen hur de kan engagera sig på hemorten. "

Greg Shaffer,
President i Whitefish Lions Club

"Det kräver en hel den extra arbete, men det är väl värt det för att kunna använda färska, biodynamiskt odlade lokala produkter."

Jay Stagg,
Chef för kommunala skolornas matservice i Whitefish

Lions odlar goda matvanor, redan i skolan

Trädgårdar hemma och i samhället har blivit alltmer populära när folk blir mer medvetna om fördelarna med lokala biodynamiskt odlade produkter och vikten av goda matvanor. Lionmedlemmar i Whitefish, Montana, ville starta ett specialprojekt som gav tillbaka till samhället och samtidigt tog itu med problem som barns fetma och diabetes. De startade en Odling för skolor-trädgård som har samlat alla på hemorten och samtidigt lär barn och deras familjer hur viktigt det är med goda matvanor.

Plats: Whitefish, Montana, USA
Whitefish, Montana, USA

Lions träder in

Genom Lions donationer och insamlingar, samt stöd från lokala företag och befolkningen kan Whitefish skoldistrikt varje dag tillhandahålla färska grönsaker på skollunchbrickorna. Lionmedlemmar och andra Whitefish-invånare bidrar med sin tid och arbetsinsats så att man kan sköta trädgården. Lokala företag donerade pengar, utrustning och material för att ge tillbaka till hemorten och dess ungdomar.

Från odling till skola

Eleverna i Whitefish bidrar också till trädgården genom att hjälpa till att skörda grönsakerna och lära sig mer om var deras mat kommer ifrån. När grönsakerna har skördats serveras de vid skolluncherna – en salladsbar dukas upp på pizzadagen; det finns en bakad potatis-bar till alla färska produkter; zucchini och squash rivs ner i soppor, såser och bröd; och överblivna grönsaker förvälls och fryses in till senare måltider. Allt som inte kan användas eller frysas in direkt säljs och pengarna går tillbaka till skolans lunchkök. Eleverna tycker om de mer hälsosamma alternativen och de börjar förstå värdet av samhällsservice redan vid tidig ålder.

Snabbfakta

Typ 2-diabetes är den vanligaste typen av diabetes, och den kan förhindras med en mer hälsosam diet och en aktiv livsstil. Under första året producerade Whitefish Lions Odling för skolor-trädgård cirka 300 till 350 kilo potatis, samt andra grönsaker. Med mer hälsosamma lunchalternativ för eleverna hjälper lionmedlemmarna till att bekämpa diabetes och barnfetma så att barnen kan få en lyckligare och ljusare framtid.

Tips och verktyg

Starta en trädgård på hemorten.

Varifrån får man resurser för att sköta trädgården? »
Lionmedlemmarna donerar och samlar in medel som används för att hyra utrustning och för skötsel, och lokala invånare och företag har donerat allt från tid, pengar, maskiner och fröer. När folk vet att de ger tillbaka till samhället och barnen, hjälper de gärna till.
Vilka grönsaker odlar ni? »
Gör det enkelt. Grönsaker såsom potatis och squash är lättodlade och räcker länge. De kan ingå i många olika rätter, och kan lätt frysas så att de kan sparas och användas långt efter att de skördats.
Hur engagerar ni lokalbefolkningen? »
Att delta i lokala skolprogram engagerar lärare, administrativ skolpersonal, elever och föräldrar. Kontakta lokala företag som vill ge tillbaka till samhället. I slutet av säsongen tackar Whitefish lionklubb sin hemort genom att ordna en trädgårdsfest och serverar då färsk mat från odlingen.
 »
 »

© Lions Clubs International
300 W. 22nd Street, Oak Brook, IL 60523-8842

Custom web development, hosting and implementation provided by Alkon Consulting