Small Font Medium Font Large Font
Lions Clubs International Lions Clubs Online Radio We Serve

News Release


print

Mediakontakt:
Alecia Dimar
+1-630-468-6967

Hopp åt Haiti ett år senare

Oak Brook, Illinois, USA, 10 januari, 2011 – Sexhundra familjer flyttar in i nya hem tack vare Lions Clubs International Foundation (LCIF) och lionmedlemmar över hela världen. De här familjerna förlorade allt den 12 januari, 2010 efter den förödande 7,0 skaliga jordbävningen. Lions var bland de första som erbjöd hjälp och gav mat, vatten och skydd. Ett år senare hjälper Lions fortfarande i Haiti.

I oktober flyttade Renade Pierre-Louis och hennes familj på sju personer från deras tält som Lions gav dem till en ny provisorisk bostad. Familjer som bor i Lions tältstäder blir hjälpta av det här projektet. Titta på foton av de nya bostäderna.

LCIF arbetar med HELP, en tysk icke-statlig organisation för att förse dem med bostäder. HELP har i 30 år gett humanitär hjälp. Organisationen stöder samhällen i knappt 20 länder över hela världen, baserat på deras behov. I Haiti bygger HELP nya hus för jordbävningsoffren.

”De jordbävnings- och orkansäkra husen byggs där familjerna bodde före jordbävningen”, säger Pierre-Richard Duchemin från Port-au-Prince Delmas lionklubb. ”Renande Pierre-Louis, hennes man och sex barn är de första mottagarna.”

Det här är det första stora projektet som använder resurser från LCIF:s fond för jordbävningen i Haiti, vilken uppgår till mer än 6,1 miljoner USD i donationer från lionmedlemmar över hela världen. Totalt 2 miljoner USD kommer att stödja bostadsprojektet. LCIF gav 1,4 miljoner USD, Lions i Tyskland bidrog med 696 250 USD och HELP täcker de administrativa kostnaderna.

För att identifiera mottagare inspekterade Lions och HELP varje läger för att hitta de som hade största behovet att flytta. När bostäderna är klara kommer mottagarna att få de viktigaste möblerna för sina hem. Dessutom förser man samhället med latriner och andra nödvändigheter.

För tillfället stöder endast ett begränsat antal icke-statliga organisationer provisoriska bostäder, trots att behovet är mycket stort. De 600 bostäderna ökar antalet provisoriska bostäder avsevärt i Haiti, eftersom endast 5 000 har byggts hittills. Det behövs fortfarande närmare 225 000. Slutmålet är att alla som bor i Lions tält ska kunna flyttas till provisoriska bostäder.

Lions och LCIF har haft en stark närvaro i Haiti efter jordbävningen. Inom några timmar efter jordbävningen fick LCIF ett aldrig förut skådat intresse från personer över hela världen som ville hjälpa.

”Lions respons på återuppbyggnaden av Haiti är verkligen otrolig”, säger Eberhard J. Wirfs, ordförande för Lions Clubs International Foundation. ”Efter jordbävningen skänkte Lions generösa mängder med pengar för att stödja räddningsarbetet och förblir engagerade i att ge hopp om framtiden.”

Ett större katastrofstipendium på 50 000 USD delades ut omedelbart. Lions i Dominikanska republiken samlade in varor och använde medel från LCIF för att köpa räddningstillbehör, inklusive medicinsk hjälp, mat och rent dricksvatten Titta på en video om räddningsarbetet.

Tre tältstäder i Port-au-Princes områden Delmas, Blanchard och Carrefour-Feuille etablerades åt dem som förlorat sina bostäder. Nästan 2 500 personer bor fortfarande i dessa inrättningar. Tältstäderna har blivit samhällen i den mening att de kan förse de som bor där med det nödvändigaste. Alla av dem har en marknad där man kan sälja och köpa varor, ett utrymme för gudstjänster och en klinik för medicinsk vård.

Lionledare och personal från LCIF har besökt området flera gånger, senast i september 2010, för att hjälpa till att utveckla långsiktiga planer och bedöma kontinuerliga behov. Andra projekt granskas just nu. Dessutom har Lions i Haiti bildat en kommitté med lionledare för Haiti, Dominikanska republiken och grannländer för att övervaka återuppbyggnadsarbetet.

LCIF sprider lionmedlemmarnas donationer genom samarbete med andra icke-statliga organisationer och företag som arbetar med att återuppbygga Haiti. Den internationella migrationsorganisationen tillhandahåller tillbehör och hjälp åt Lions läger. LCIF gick även ihop med fraktföretaget Maersk och FN:s livsmedelsprogram (WFP) för att frakta tält som skänkts av Lions i Sverige och livsmedel som skänktes av FN:s livsmedelsprogram till Haiti. Organisationen fortsätter diskussionerna med andra organisationer för att samarbeta med projekt i Haiti.

Även i framtiden kommer LCIF att fortsätta återuppbygga Haiti. Projekt implementeras på lång sikt och ytterligare projekt granskas just nu. På samma sätt som med andra katastrofer, hoppas Lions att kunna bygga upp sjukhus och bostäder igen, utveckla tillhandahållandet av ögonvård igen och ge hjälp åt handikappade, inklusive de som blev handikappade på grund av denna katastrof.

”Lions räddnings- och återuppbyggnadskommitté för Haiti (Haitian Lions Relief and Reconstruction Committee), som samarbetar med alla lionklubbar i Haiti och LCIF, har en strategisk metod för att ge en mycket större dimension åt våra ansträngningar och för LCIF:s medel, säger Duchemin.

Nytt hopp åt invånarna i Haiti ger dem en bättre framtid, precis som för Pierre-Louis och hennes familj. LCIF åtar sig att återställa detta hopp för flera år framåt och detta är möjligt tack vare det generösa stödet från Lions internationella familj.

# # #

Lions Clubs International Foundation är en välgörenhetsorganisation inom Lions Clubs International, världens största tjänsteklubbsorganisation med 1,35 miljoner medlemmar i 206 geografiska områden och länder. LCIF delar ut närmare 2 miljoner USD årligen till Lions-ledda katastrofhjälpprogram. Bara förra året hjälpte räddningsarbete 118 050 personer efter katastrofer. LCIF rankades i en studie av tidningen Financial Times som den bästa frivilligorganisationen att samarbeta med. Donera på www.lcif.org/donate.

 


Rotating pictures of Lions.

© Lions Clubs International
300 W. 22nd Street, Oak Brook, IL 60523-8842

Custom web development, hosting and implementation provided by Alkon Consulting