Small Font Medium Font Large Font
Lions Clubs International Lions Clubs Online Radio We Serve

News Release


print

Media Contact:
Nicole Brown
630-468-6887

Lions tillhandahåller trakombehandling tillsammans med partners åt 10 miljoner i Etiopien

BAHIR DAR, AMHARA REGIONEN, ETIOPIEN, 2 november, 2010 – Idag gick en grupp lionmedlemmar ledda av Lions Clubs Internationals president Sid L. Scruggs III samman med partners för att lansera MalTra, en veckolång kombinerat behandlingskampanj för att försöka kontrollera både malaria och trakom. Antibiotikan Zithromax® har donerats av programpartnern Pfizer Inc och är den viktigaste strategin i Lions och partnernas kamp mot blindhet i underutvecklade landsbygdsområden.

”Som lionmedlemmar strävar vi efter att eliminera blindhet som kan förhindras”, säger Scruggs. ”Lions i Etiopien är ledare i den här kampen. Med SightFirst drömmer vi om att se och utrota denna allvarliga sjukdom.”

Det här är den fjärde årliga MalTra-veckan. Lions har hjälpt till att mobilisera mer än 14 000 frivilliga i samhället för att se till att mer än 10 miljoner människor två gånger om året får det läkemedel som kan hjälpa till att förebygga trakom och skyddar dem mot andra vanliga infektioner. Samtidigt distribuerade lionmedlemmar och deras partners sängnät för att skydda mot bett av myggor som bär på malaria, och man ger även samhällsutbildning om sätt att förebygga både trakom och malaria.

President Scruggs och hans fru Judy, föregående president Jim Ervin och hans fru Sharon, Lions of Ethiopia och personal från Lions Clubs International Foundation deltog i administreringen av den första dosen och lanserade det veckolånga initiativet. Representanter från Pfizer, The Carter Center, det nationella trakomprogrammet, regeringen i Etiopien, inklusive landets president och statspresidenter, samt andra samarbetsorganisationer deltog i evenemanget.

Bahar Dar är det område i landet som är mest drabbat av trakom. Tillsammans med Amhara Regional Health Bureau arbetar den internationella föreningen på att utrota trakom som orsak till blindhet i regionen före år 2012.

Trakom är en sjukdom som orsakas av en bakterieinfektion och är den ledande orsaken till den blindhet som går att förhindra i världen. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO), drabbar trakom ungefär 84 miljoner människor, varav ungefär 8 miljoner är synskadade och har förlorat sin syn. Ytterligare 500 miljoner i världen befinner sig i riskzonen. Man beräknar att det finns 1 miljoner etiopier som lider av allvarlig trakom och som riskerar att omedelbart bli blinda, 600 000 av dem bor i Amhara.

Kontroll av Trakom baseras på den WHO-integrerade strategin som kallas för SAFE, vilket innebär operation, antibiotika, rent ansikte och miljöförbättringar. Det är Etiopiens mål att utrota trakom i Amhara före år 2012 för alla i riskzonen, vilket är ca 18 miljoner människor. Antibiotika är nödvändigt för att minska trakom, plus förbättrad hygien och hand- och ansiktstvätt.

LCIF har distribuerat mer än 42 miljoner doser av Zithromaz för att bekämpa trakom. LCIF har i 20 års tid engagerat sig i förebyggande och behandling av blindhet genom SightFirst-programmet. Förutom att utbilda samhällen om synsjukdomar och hjälpa till att distribuera azithromycin för att bekämpa trakom, har Lions i Etiopien organiserat och stöttat tiotusentals kataraktoperationer, utbildat ögonsjukvårdare och kirurger och stöttat ögonvårdscenter på landsbygden och i underutvecklade områden.

###

Lions Clubs International Foundation är en välgörenhetsorganisation inom Lions Clubs International, världens största tjänsteklubbsorganisation med 1,35 miljoner medlemmar i 206 geografiska områden och länder. LCIF har rankats som den främsta privata organisationen i en studie av Financial Times. Sedan SightFirst-programmet startade år 1990 har Lions återställt synen hos 7,6 miljoner människor med grå starr, förhindrat allvarlig synförlust för 30 miljoner människor och förbättrat synvården för hundratals miljoner. LCIF har delat ut USD 237 miljoner i SightFirst-anslag För mer information besöker du webbplatsen www.lcif.org.


Rotating pictures of Lions.

© Lions Clubs International
300 W. 22nd Street, Oak Brook, IL 60523-8842

Custom web development, hosting and implementation provided by Alkon Consulting