Small Font Medium Font Large Font
Lions Clubs International Lions Clubs Online Radio We Serve

Resor/utflykter


print

Restips – bra att veta före resan!

3-1-1 för handbagaget = 100 ml eller mindre (volym) ; 1 literpåse i klarplast med Ziploc; 1 påse per passagerare läggs i backen vid säkerhetskontrollen. En enliterspåse per person begränsar den totala vätskevolym som varje resenär kan ta med. 100 ml flaskstorlek är en säkerhetsåtgärd.

Samla flaskorna i en påse som röntgas separat så går det fortare.

Var beredd. För varje genomsökning av handbagage går kön långsammare. Följ 3-1-1-regeln så blir kontrollen både snabbare och enklare.

3-1-1 gäller kortare resor. Vid tveksamheter, lägg vätskor i incheckat bagage.

Deklarera större volymer. Mediciner, babyvälling och mat, samt bröstmjölk, får tas med i rimliga mängder utöver 100 ml och behöver inte läggas i plastpåsen. Deklarera dessa och visa dem vid kontrollen.

Var tidigt ute och ha tålamod. Stora volymer och förlängd säkerhetskontroll kan leda till längre köer vid säkerhetskontrollen.

Resenärer med handikapp och sjukdomar

Meddela flygbolaget eller resebyrån i förväg om du behöver hjälp på flygplatsen. Säkerhetspersonalen kan bara hjälpa dig med säkerhetskontrollen. Ditt flygbolag hjälper dig genom flygplatsen och kön vid säkerhetskontrollen.

Om du behöver en ledsagare eller assistent som följer med dig genom säkerhetskontrollen och tar dig till gaten, tala med flygbolaget om att få ett passerkort till gaten för ledsagaren innan du kommer till säkerhetskontrollen.

Begränsningen till en personlig sak (handväska, portfölj eller datorväska) gäller inte mediciner, utrustning, hjälp till rörelsehindrade, och/eller hjälpmedel som bärs av och/eller används av en handikappad person.

Packa dina mediciner i en separat väska/påse för att underlätta säkerhetskontrollen. Se till att behållare med mediciner inte är för fulla, och att all medicin är klart angiven. Det rekommenderas att passagerare inte packar mediciner i incheckat bagage om de inte vill att det röntgas. Istället kan större mängder mediciner skickas med post eller på annat lämpligt sätt till ditt resmål.

Om du har medicinsk dokumentation om din sjukdom eller ditt handikapp, kan du ge denna information till säkerhetspersonalen så att den får kännedom om din situation. Denna dokumentation är inte nödvändig och gör inte att du slipper gå igenom säkerhetskontrollen.

Se till att allt ditt handbagage; utrustning, hjälp till rörelsehindrade och apparater har en namnetikett.

Säkerhetspersonalen rekommenderar att du har med alla nödvändiga verktyg och/eller utrustning som behövs för att sätta på eller ta av proteser (t.ex. skruvnycklar, draghylsor osv.) om du av någon anledning måste ta av en protes. Det är tillåtet att ta dessa verktyg genom säkerhetskontrollen när de undersökts (se hjälpmedel och hjälp till rörelsehindrade för mer information om undersökning av proteser).

Om du har medicinsk utrustning (inopererad eller utanpå kroppen), fråga din läkare innan du reser för att få veta om det är säkert för dig att gå genom metalldetektorn eller bli kontrollerad med en handburen metalldetektor. Om din läkare säger att du inte bör göra detta, eller om du är orolig, kan du be säkerhetspersonalen att känna med händerna.

Ett personligt syrgasaggregat behöver också gå genom säkerhetskontrollen. Fråga din läkare innan du kommer till säkerhetskontrollen om det är säkert att koppla bort den.

Om din läkare säger att du inte kan kopplas bort från den, eller om du är orolig, kan du fråga säkerhetspersonalen om det finns ett alternativ som gör att du kan vara kopplad till syrgasaggregatet medan det undersöks.

Om du behöver få en syrgasleverantör till gaten, fråga flygbolaget långt före din utresa om deras rutiner för att få en leverantör till ankomstgaten, eftersom dessa rutiner kan variera mellan flygbolagen.

För mer information, gå till följande webbplats:  www.tsa.gov

JAG ÄR LIONMEDLEM DÄRFÖR ATT...

”Du ser glädjen i människors hjärtan och de tackar dig, och ett barns leende. Det är allt detta som får dig att inse att du gjort något på din hemort.”
Viv Grater, Sydafrika

Rotating pictures of Lions.

© Lions Clubs International
300 W. 22nd Street, Oak Brook, IL 60523-8842

Custom web development, hosting and implementation provided by Alkon Consulting